A múmia visszatér

Az elmúlt hetekben nagy szenzáció volt,hogy egy kazincbarcikai asszony sikeresen mumifikálta az egyik fiát(egyenlőre még csak az egyiket),sőt,boldogan éltek továbbra is együtt.

Anya erről azt hitte,hogy ilyen csak nyugaton fordulhat elő,itt,a rendes,erkölcsös Magyarországon nem.Pedig már nem kell nyugatra vagy Egyiptomba menni efféle csodákért.

Kiskoromban én kimondottan rettegtem a múmiáktól.Meg az ufóktól.Ha láttam egy múmiás dokumentumfilmet,akkor mindig attól tartottam,hogy egy múmia fészkeli be magát az ágyamba.Vagy egy múmia van a kanapénk mögött.Ezek a múmiák nem csináltak semmit,csak feküdtek mereven és rondán az ágyamban,betakarózva.

Nos,ez az álom vált valóra Kazincbarcikán.

Egyszer volt,hol nem volt,volt egyszer egy jobb sorsra is érdemes fiatalember.Magyar-történelem szakon végzett kitűnő eredménnyel a miskolci egyetemen,még külön dicséretet is kapott.Nagy jövőt jósoltak neki.Aztán 2001-2002 táján bekattant,szektába vagy valamilyen kis létszámú egyházhoz került,térítő és kegytárgyterjesztő lett.A szektások leszoktatták a húsról,helyette szóját kellett ennie,amit nem bírt a szervezete,folyton kihányta,hányt,hányt,majd egyszer csak eltűnt a világ szeme elől.

A fiú meghalt.Az anya bekattant,bár előtte is bolond lehetett egy kicsit.A férfi öccse nyilatkozott,nincs vele nagy baj,csak értelmi fogyatékos.

És az anya szépen csendben mumifikálta a kedvenc fiát.Ebben segítségre lelt a rokkant apukában és a kisebbik fiában.Arról,hogy hogy sikerült a mumifikálás,nem közöltek túl sok infót.Még képet se.Oké,mondjuk az kegyeletsértő.De az egyiptomi vagy északi mocsári múmiákat mutogatni nem kegyeletsértő?Még képek,filmek is készülnek róluk,könyvekbe,újságokba teszik a fotójukat...

Az elhunyt fiú olyan túlvilági ellátást kapott anyjától,ami utoljára talán a fáraóknak járt ki.Kényelmes ágyon fektették,ágyneműje is volt,rendszeresen etették,itatták,körmét,haját vágták(a halottak köröm és hajnövekedése abból adódik,hogy a hullák kezdenek összezsugorodni,és ez optikai csalódást okoz),testét gondosan kenték mindenféle válogatott kenceficékkel.Arról nem szól a fáma,hogy olvastak-e föl neki,váltottak-e rajta ruhát vagy kikísérték-e a mellékhelyiségbe.

És ez a napi rutin lement 6 éven keresztül...

A családnál közben kikapcsoltak mindent(az utolsó oltsa el a villanyt...),pedig még az egyiptomi korszakuk előtt még internetük is volt.Minden pénzüket halottlátókra,szellemgyógyászokra,kuruzslókra,füvesasszonyokra,vajákosokra és bűbájosokra költötték,no meg persze a mumifikálásra.

Hogy hol voltak már megint a szomszédok,rokonok,ismerősök?

A házban állítólag a férfi halála óta,azaz 6 éve nem járt senki.Az asszony össze-vissza hazudozott mindenfélét az érdeklődő embereknek:a fia most Finnországban van,most Hollandiában,és minden nagyon szép és jó.Egy szomszéd állította,hogy a fiú meghalt,és a holtteste bent lehet a házban,de lehurrogták,senki se hitt neki.Aztán mégis gyanús lett,hogy a tőlük külön élő nagymama már régóta nem kapott képeslapot az unokától,pedig az mindig lelkiismeretesen küldözgetett neki külföldi útjairól.Végül orrfacsaró bűz kezdett el terjengeni az utcában.Az asszony a helyiek szerint jól tartotta magát,még az eset kiderülése előtti napokban szentképeket nyomtatott ki egy internetkávézóban.

Végül a férfi volt barátnőjét kérték fel,hogy kapcsolatait kihasználva(valami rendőrség közeli munka)járjon utána az eltűnt férfinak.Így küldték a hatóságokat a család nyakára,és így találták meg a férfi múmiáját.

A vicc az,hogy a család szakácsoknak nézte az ágy körül helyszínelőket fehér védőruhájuk miatt...

Az ágyat eltüzelték,a múmiát pedig elkobozták.

A család persze hisz benne,hogy a fiúk él,csak egy kicsit betegeskedik.Az anya szerint előbb csak mozgatta a végtagjait,és már majdnem verbálisan is kommunikált velük.A legvégső változatban járkált is a szobában.

Már közös biciklitúrát is terveztek,természetesen mumifikált fiúkkal együtt.No akkor tényleg,maguktól is lebuktak volna.

Most azt tervezik,hogy vesznek a fiúknak egy új ágyat....

A nő a kenőcsöket egy halottlátó ajánlásával kente a fiára,mármint hogy milyen fajta balzsamokat használjon.Az asszony gyakran találkozott a halottlátó nővel,de a halottlátó sose látta a beteg gyermeket.Az viszont gyanús lett neki,hogy az asszony nem tudja elmagyarázni,hogy pontosan mi a baja a fiának.

Az asszony természetesen mindig jelen időben beszélt a fiáról,és a testvér is.Az apa nem nyilatkozott.

Vélhetően az egész családnak van valamilyen agyi defektusa,kinek jobban,kinek kevésbé.Az asszony állapota egyértelműen akkor súlyosbodott,amikor a fia meghalt.Mondhatni beleőrült az elvesztésébe,de mivel addig is bolond volt,így a tragédiát nem tudta feldolgozni.Ezzel a mumifikálással és a jelen idejű beszéddel próbálta a problémát orvosolni.

A család borzalmas piszkos körülmények között él egy lepukkant házikóban.A körülöttük lakók most a család deportálását követelik.

A temetés se lesz zökkenőmentes.Az asszony biztos,hogy akár a10 körmével is kikaparná a fiát,és hazavinné,hogy tovább ápolhassa a csak "betegeskedő" gyermekét.

Én biztosan nem lennék ilyenre képes,még akkor se,ha nagyon szerettem az illetőt.A test a halál után már csak egy nagy ballaszt,ami hamarosan megrohad,abban már nincs benne a lélek,vagyis maga a személy,mert az a halál pillanatában elszáll,hogy új gazdatestet keressen magának.Igaz,bizonyos esetekben itt rekedhet a szellem,belőlük lesz a kísértet,vagyis kis értet,értelem.Oktondi,mert itt marad őrizni a házát,értékeit,családját vagy a saját holttestét.Lehetséges,hogy ez a férfi se tudott eltávozni,és otthon maradt,és ezt láthatta az anyja?Mármint a fia kísértetét,amint ott bolyong a szobában,az ágy körül,ahol meghalhatott.

Láttam a nagyapám holttestét a temetésen,és bizton állítom,hogy az a test már nem volt a nagyapám,csak a nagyapám tartóváza,és a kettő nagy különbség.Abban a testben már nem tartózkodott a nagyapám.

Ruperttel se tennék ilyet.Jó lenne.Szépen mumifikálnám.Aztán meg vetítgetném neki a Spongya Bobot,mert ő azt mennyire szereti.Adnék neki fagyit is,mert azt is szereti.A végén még egy zenei fesztiválra is elvinném,na,akkor buknék le,hogy mit sétálgatok itt egy múmiával.

Én inkább eltemetném,és a sír gondozásával vezetném le magamban a gyászt.Esetleg csinálnék neki egy emlékoltárt otthon.De a múmiáját soha nem őrizgetném.

Nemrégiben volt egy hasonló eset valamelyik skandináv országban,ott egy nő csontvázakkal élt egy háztartásban.Lehetett is látni az ágyban élő ember módjára szépen betakargatott csontvázakat.De itt feltehetőleg nekrofília,azaz halottakhoz való vonzódás forgott fenn.