Super Rupert

559475_389399534496243_305896130_n_1381818463.jpg_960x538

Tegnapelőtt és tegnap az internetnek köszönhetően megnézhettem Rupert Super Clyde produkcióját.Egyetlen,körülbelül 22 perces epizód.A sorozatot ugyan ejtette a cbs,mondván,hogy nem kell neki,azt most mégis leadta azt,amennyi elkészült belőle.

A you tube-on többségében pozitív visszajelzéseket kapott a hozzászólásokban.Igaz,volt egy valaki,aki háromszor is kifejtette egymás után,hogy milyen rossz az egész.Sokan értetlenkedtek,hogy EZT miért ejtette a csatorna.

Összességében egy aranyos,vicces filmecske,de talán ez is a baj vele:nincs benne semmi botrányos,erkölcstelen vagy primitív alkotórészecske.

Angolul néztem,igazából nem sokat értettem belőle,de igazából nem éreztem hátrányát annak,hogy nem mindent értek belőle.

A történet szerint van egy fazon,aki feltalál valami csoda-anyagot a laboratóriumában,és ebből rettenetesen meggazdagodik.A filmben már öregként láthatjuk,amint egy negyvenes-ötvenes évekbeli slágerre ropja,és együtt él két unokaöccsével és unokahúgával.Ezek közül az egyik Clyde.Rupert karakterének gyerekkori énjére nem sikerült túlságosan Rupert-fazonú kisfiút találni,egyedül a vörös haj stimmel,mondjuk Rupert is nagyon sovány volt kicsinek.Szerintem inkább Paraj Vilmosra,azaz Vili,a verébre hasonlít a gyerek.A kis Clyde nagy testvérei árnyékában élve képregényeket nézegetve ábrándozgat.,mígnem meghal az idős bácsi ebéd közben.

A vagyonöröklési folyamatot nem értettem,de úgy tűnik,hogy egyszerre örököltek.Viszont pénzszórást csak a két nagy testvérnél láttam,miközben Clyde,mint valami fiú Hamupipőke,egy gyorsétteremben dolgozik.A bátyja tipikus hülyeségekre költ:sportkocsi,amire a saját arcképe van rámatricázva,selyeming,Michael Jackson piros bőrdzsekije,ami majd lereped róla,és meghívja azt a hula hoppos lányt,akit addig csak egy videómegosztó oldalon csodálhatott.Egyébként megjegyzem,hogy Rupert is tud ám hula hoppozni...(Én meg őt fogom meghívni hula hoppozni,ha meggazdagszom.)És előszeretettel fújja ki az orrát papírpénzbe.A nővér már gyakorlatiasabb,ő az évek alatt felgyűlt háját távolíttatja el,és válik bombanővé.Addig szinte mindig láthatunk a kezében valami nyalánkságot:jégkrém,sós perec,torta,süti,keksz,vattacukor....

Az öreg egyébként sokszor nézegetett egy olyan fotóalbumot,amiben látszólag őróla voltak portrék,először azt hittem,hogy nárcisztikus az bácsi....

Egy napon Clyde is költekezni kezd egy újabb kanapéra ültetős szembesítés után.Clyde testvéreivel ellenben jótékonykodni kezd,ebben a segítségére lesz egy,az alkalmazásukban álló,még a bácsitól öröklött férfi,akit nevezzünk most lakájnak.A lakáj felfedi a nagybácsi és fotóalbumának titkait.A bácsi ugyanis notóris jótékonykodó volt.És szerette magát megörökíteni autójában ülve,háttérben jótékonykodása alanyával.Mindig a kedvenc kis piros autójával ment(amúgy ilyen 30-as,40-es évekbeli fekete gengszterautói voltak),mindig ugyanabban a szürke kockás kalapban,és egy igazán antik fényképezőgéppel kattintgatott.

Ezen felbuzdulva Clyde is jótékonykodni kezd.Láthatjuk,hogyan dobálja szét a pénztárcáit(a bácsi régi módszere),és megéljük első komoly akcióját,amikor titokban autót vesz egy családnak,ami miatt betörőnek nézik,amikor leskelődik a család házikójának ablakán.

Közben leküzdi buszra szállási fóbiáját.

A jótékony akciókat mindig a bácsi kis piros autóját vezetve,a szürke kockás kalapot viselve,és az antik fényképezőgéppel fotózkodva hajtja végre.

Mindebben végig segíti ez a lakájszerű fazon.

A sorozatot(mert hogy sorozat lett volna) még idén március-áprilisban forgatta Amerikában.Itt sajnos kicsit rövid a haja.

Olyan kis aranyos-ártatlan benne,hogy már kész cukorfalat.

Szerintem nem volt annyira nehéz beleélnie magát a szerepbe,a karakter majdnem olyan,mint amilyennek ő jellemzi magát,és saját bevallása szerint ő is végez egyfajta jótékonykodást:ingyen fagyit oszt a gyerekeknek,azóta,mióta oly nagy csalódásokat okozott az üres fagyiskocsijával.

A legjobb az volt,amikor ezt mondta:My money is my super power!