A férfi,aki megölte Han Solót,izé,Don Quixote-t

Végre megtudtam,hogy ki volt az a misztikus,fura lovag a gyerekkoromból,aki annak idején úgy megmozgatta a fantáziámat(nem úgy!). Csak annyit tudtam róla,hogy filmben vagy a tévében láthattam,de még a nevére sem emlékeztem,idővel pedig lesüllyedt a tudatalattim mélyére,de azonnal eszembe jutott,mihelyst megláttam ezt a fotót.

Mint kiderült, a fura kinézetű lovag Terry Gilliam első,végül soha el nem készült Don Quixote filmjéből való volt.Általános iskola alsós voltam akkor,és természetesen a mostani változatban szereplő Adam Driver is hallott róla a világ másik felén ugyanakkor,igaz,ő már a középiskola padjait koptatta és persze neki több minden megmaradt róla a fejében,mint nekem.

Adamnek megint sikerült kifognia egy olyan filmet,amit már vagy 20-30 éve eredménytelenül próbált a rendezője tető alá hozni.Scorsese is így volt a Némasággal.És ami még közös a két filmben,az az,hogy mindkettő szeretetből,és nem anyagi haszonszerzésből készült afféle örömmozi(amit sok esetben csak a rendező élvez és maximum a közeli családtagjai és barátai tekintenek meg). Szóval,Gilliam már legalább azóta küszködött ezzel a filmmel,mióta én élek.De mindig közbejött valami,hol a főszereplő lett súlyos beteg,hol a kiemelt mellékszereplő lépett le,máskor pedig katasztrófába fulladt a forgatás.A legtöbb,amit föl tudott mutatni,mint eredmény,az egy dokumentumfilm,amit eredetileg az előző verzió werkfilmjének szántak,de végül a filmforgatás kudarcát örökítette meg.Most végre úgy tűnik,hogy elkészült és sikerül is bemutatni.Bár én olvastam róla,hogy egy fránya szerzői jogvita áll a háttérben(mondom én,hogy a szerzői jog az élet megrontója),ami miatt a film jelenleg illegális és be se mutatható.Upsz.Csak nehogy ebből az kerekedjen,hogy a filmet majd képtelenek lesznek bemutatni,és megint dekkolásra lesz kényszerítve az alkotás...újabb 20 évig...Mint az Emberrabló lányok(a rendszerváltás Álom.net-je),ami 20 évig hevert a dobozban szerzői jogvita miatt,mert illegálisan használták föl a London Boys zenekar nevét és számait,ami a szocializmusban oké volt,de a kapitalizmusban,a vasfüggöny elhúzásával,a nyugati "kultúrához" tartozóként már nem.És hát mire szegény Emberrabló lányok kiszabadultak a dobozból,addigra a trendinek szánt,kortárs állapotokat bemutató film szépen megöregedett és a ma fiataljai számára nevetségessé vált.Bizony,20 év kényszerű lappangási idő sok egy filmnek,mert közben kimegy a divatból a stílusa, a műfaja,elévül a mondanivalója,gagyivá,cikivé válnak a trükkjei,maszkjai,jelmezei,a színészek ruhái,frizurái.Vegyük például az első Harry Potter filmet.Ha most kerülne elő az asztalfiókból,a többség rettenetesen gagyinak,nevetségesnek találná a trükkjeit,pedig a maga korában,2000-2001-ben mekkora szenzáció volt.

Szóval Adam megint egy örömfilmben szerepel,de mindegy,a lényeg az,hogy szeretettel készült.Igaz,sokat se fog neki a konyhára hozni,bár ki tudja,lehet az ő gázsija tette ki a költségvetés döntő részét,mint Franco Neronál a Honfoglalásban...

A film sztorija szerint van egy megváltozott elmeállapotú mai spanyol öregember,aki Don Quixote-nak vallja magát.És van az Adam által alakított Toby nevű,Spanyolországból elszármazott,a történet idején Londonban élő reklámszakember,aki most ennyi infó birtokában kissé olyan karakternek tűnik nekem,mint Adam Sackler a Girlsben.Toby hazalátogat,és összefut ezzel az öreggel,aki rögtön a fegyverhordozójának,Sancho Panzának nézi.Aztán az öreg minden bizonnyal megkínálja valami tudatmódosító szerrel,és egyszerre kezdenek el kalandozni a 17.(vagy 16.?) és a 21.században,míg végül már maguk sem tudják,hogy az anyag miatt hol és merre vannak,képzelet-e vagy valóság,amiben részt vesznek.

Anyag gondolom nincs a sztoriban,de ha mégis,a film trailerét látva szívesen venném,ha Don Qiuxote megkínálna vele,és... és én lennék Don Quixote,a bús képű lovag, aki szíve urának tekintené Sancho Panzáját,vagy én lennék Don Quixote szíve hölgye,aki végül ellovagol a naplementébe a jóképű és fiatal Sancho Panzával.

A film miatt Adam lovaglóleckéket is vett,és nemcsak ezt a cuki bolyhos szamarat üli meg,hanem egy pej paripa hátán is föltűnik és nagyon szexi lovaglás közben.

A fanwumenek persze fölpörögtek,különösen a bálteremben játszódó Disney-herceg ruhás táncjelenet láttán,és rögtön elkezdtek Reylózni,mert nekik mindig,mindenről az jut az eszükbe.Körülbelül ugyanaz,mint amikor Mórickának mindig mindenről a szex jut az eszébe a viccekben.Nekem bezzeg még vannak saját fantazmagóriáim és Reyló nélkül is tudok álmodozni.

Adam többnyire modern ruhákban látható az előzetesben,de van egy korabeli ruhája is,amiben olyan,mint egy herceg a mesékből, és természetesen ez rettenetesen imponál a Disney-meséken szocializálódott 20-as,30-as nőknek.

Szex vagy meztelenkedés Adam részéről szerintem nem várható,maximum valami nőt fognak vetkőztetni,mint ahogyan az a tipikus férfi filmekben szokás.Van is egy vízeséses zuhanyjelenet,sajnos egy nővel,pedig abban Adamnek kellett volna szerepelnie...Igaz,vigasztaljon,hogy dekoltázst viszont villant,vagy minek is nevezném azt,mikor egy férfinak kivillan a félig kigombolt ingéből a meztelen mellkasa.

A filmet az előzetesben idén áprilisra ígérik,míg máshol azt olvastam,hogy még nincs se nemzetközi,se magyar premierdátuma.Remélem azért megkockáztatják behozni Magyarországra,ha már a Némaságot és a Patersont is behozták,pedig a nézettséget és a népszerűséget tekintve ezek se voltak túl nagy durranások.

Az előzetes elképesztően szexi,sose gondoltam volna,hogy egy Don Quixote- adaptáció lehet ennyire szexi.Pedig a rendező biztos,hogy nem szexinek szánta.

Bevallom,ez lesz életem első Don Quixote-filmje, hacsak a tévé a szokásához híven addig az új filmre való tekintettel elő nem kapar egy régebbi földolgozást.

Az előző változatban Johnny Depp játszotta volna Tobyt.Ám lehetséges,hogy azért ült átok ezen a filmen és a Némaságon is,mert addig nem forgathatták le,míg Adam föl nem nő és színészi pályára nem lép hogy aztán eljátszhassa Tobyt és Garrpe atyát.

Az emberek természetesen megint összevesztek azon,hogy ki ki miatt nézi meg majd az alkotást.A sznobok egyértelműen a Quixote-t játszó idős színész miatt,míg a nők természetesen Adam miatt.Csak egyvalaki merészelt azzal előhuzakodni,hogy ő Olga Kurljenko miatt fogja megtekinteni.

És elsültek a Han Solós poénok is,mi szerint ugye Adam az,aki Kylo Renként megölte Han Solót,és most lehet,hogy ő az az ember,aki megöli Don Quixotét is.