Mi ez a ....?

Kedden anya áthívott a szobájába,vagyis az erkélyére,hogy nézzük a tüzijátékot.Nem sokat látunk innen belőle,de a teteje mindig látszik.

Utána tévéztünk.Anya az új István a királyt akarta nézni.

Tudom,a rendezőről csak jókat szabad írni,ugyanúgy,mint a rock opera címszereplőjéről.

A darab kivitelezését illetően nem "csalódtam".Tipikus síkvidékis nemzeti színházas modernista vacak.Mert ugye korunk nagy divatja,hogy minden régmúltban játszódó darabot modernizálni kell.Mindenféleképpen.Persze költségkímélő megoldás,hogy a szereplők otthonról hozott ócska rongyaikban,semmi díszlet között mozognak a színpadon.Ehhez viszont erős,átütő színészi játék és jó zenei,hangi aláfestés kell,hogy élvezhető legyen.Különben könnyen unalomba fulladhat az előadás.

Hááááttt....itt....

A zene szánalmasan gyenge és lagymatag volt.Szinte érzékelhetetlen.Azt hiszem volt ott valami élő zenekar fönt a koronában,de ennél még az is jobb lett volna,ha az eredeti királydombos,vagy szinte bármelyik régebbi előadás hanganyagát keverik az előadás alá cd-ről vagy akármiről.

A szereposztás alapján a rendező a legjobb cimboráit hívhatta meg.István szánalmas volt.F.Pál végig rosszul vette a levegőt,hehegett és szürcsögött,rossz volt hallgatni.Alakjában nem akadt semmi,ami arra utalt volna,hogy ő lesz itt a király.Ócskának tűnő öltönyében úgy festett,mint egy kishivatalnok.Vagy mint O.Viktor miniszterelnök.Még a kék nyakkendő is stimmelt.Itt van egy nem túl daliás testű államvezető öltönyben,aki tökéletesen meg akar felelni a nyugat elvárásainak,miközben gyötrődik,hogy mi lesz a nemzeti különállással.Szerintem ez egy burkolt O.Viktor színrevitel volt,mint ahogyan Síkvidéki rendező úr kifejtette,hogy a darabot a mai Magyarországra akarja átformálni.A végén Istvánt nem is koronázták meg,csak a palástot tették rá,amiben úgy festett,mint egy jóltáplált kishivatalnok,akire rászakadt a nagymamája antik függönye.

Az eredeti koncepcióval szemben itt Gézát is szerepeltették,mint jóságos nagyapót.Legalábbis úgy nézett ki.Szépen eltemették egy gyerek homokozóba.Aztán meg föltámadt,és elhurcolkodott,majd a végén visszatért.

S.Buci András Koppánya erőtlenke lett.Erőltettek egy kis félmeztelenkedést is.Buci teste pont abban az átmeneti állapotban van,amikor már nem fiatal,de még nem öreg,de már azért látszódnak rajta az öregkori megpunnyadás jelei.Mint egy szottyadó alma,úgy festett a színpadon.Mint ahogyan Csokonai megfogalmazta:Dorottya és társnője vén pudvás gilvák(gombák)a farsang friss virágos mezején.Énekhangja semleges,kevesebb hibával,mint F.Pálnál.

Gizella tisztára úgy nézett ki,mint Katalin hercegnő.

Asztrik egyenesen ördögi volt.

Sarolt egy pezsgőspohárral pipískedő kiöregedett díva egy celebpartin,mondjuk,a Story-gálán.Legalábbis nekem ez jutott róla eszemben.

Torda,a táltos rock sztárnak öltözött,növényes cigivel a szájában.Remélem,legalább nemzeti volt az a cigi.A vérkenős jelenet mint egy rossz horrorfilmben.Azért a bundáért sem mentek messzire:feltehetőleg valamelyik színész vagy stábtag nagy-vagy dédmamájának ismeretlen fajú,piros prémű Muppet-figurából szabott kabátjáról van szó.

Réka a narancssárga párt szimpatizáns,magyarságát néptáncos gyöngysorral kimutató irodista titkárnő.

Koppány 3 feleségét mintha a helyi plázából szedték volna össze.Hé,akartok szerepelni?

A színpadon megjelentek a tekesek is jó kis kommandós cuccaikban.

Gizella és Vencellin között valami zizegett,de ezt "sajnos" nem bontották ki,pedig csókolózva "jól" festettek volna az országért aggódó,kétségbeesett István mögött.

A 3 magyar úrra is csak a szánalmas jelzőt tudom használni,mert nincs rá jobb kifejezés.Az egyik bulis jelenetnél kenyérrel,borral és még valamivel szaladtak István elé.Kis,fehér dobozkának látszódott.Talán csak nem nemzeti cigi volt?

Az első bulijelenetnél a nép fazekakból,földről való etetése egy ismert író vagy költő magyarokról alkotott jellemzését tükrözte vissza.Aki ismeri ezt,tudja,mire gondolok.

DE azok a ruhák,"jelmezek" akkor is szánalmasak voltak.Azok az ócska,igénytelen rongyok.

A kardokat miért tartották meg,hogyha már modern a darab?Miért nem gépfegyver?

Díszlet amúgy nem volt,csak egy stilizált fém Szent Korona,amibe aztán jól bezártak mindenkit,mint egy börtönbe.Mondjuk a kereszténység erőszakos felvetetése tényleg egy börtönbüntetéssel volt egyenlő.

Ebben a rendezésben még egy Síkvidéki és Buci-fan is csalódott.Csoda.

Nekem a nemzetis Ember tragédiája se tetszett,unalmas és ronda,egyenesen gusztustalan volt,ez talán csak a szabadtérisége miatt lett kevésbé hasonló.

Nagyobb tapsot egyedül a magyar kisembert megjeleníteni célzó V.Miklós és N.Feró kapott Trabantjukkal együtt.Egyébként regősök voltak.

Az egész előadás úgy festett,mint egy kelet-európai diktatúra karikatúrája.Öltönyös,pezsgős,nagyestélyis "előkelők",akikre fegyveresek vigyáznak fent a magasban,és lent a "csőcselék".Bár ez mindenütt így van,itt a kelet-európai változatát láthattuk.

Én mindig is Koppány-párti voltam,még akkor is,ha Istvántól el kell ájulni,hogy mennyire nagy és fantasztikus ember volt.Hogy mennyi jót tett a magyarsággal.Magyarán mondva semennyit.Tönkretette az országot.Egy nyugat által pénzelt és támogatott helytartó volt,az idegenbérencek mintapéldánya.Arról mai napig hallgatnak,hogy mennyi magyar kiírtása szárad a lelkén.Nem hivatalos adatok szerint a magyarság 15-20%-át,vagy egyharmadát ölethette meg idegen zsoldosokkal.Köztük varég,vagyis a mai Ukrajna területére szakadt viking harcosokkal,akikről tudjuk,hogy jó pénzért bárkinek szétloccsantották a fejét.István király idegenekkel gyilkoltatta a magyarságot,mert azokat még véletlenül sem akadályozták az esetleges érzelmi kötelékek.István a családját is majdnem kiírtotta.Mindezt,és az általa elkövetett népírtást is mind-mind a keresztény szeretet és béke nevében követte el.A nyugatnak meg jól jött a magyarok megosztása,belső háborújaa kereszténység miatt.A cél az ország tudatos meggyengítése,és majdani gyarmattá züllesztése volt.Ennek eszköze volt István.Plusz innentől táplálják a bűntudatot a magyarokba.

Állítólag az úgynevezett turáni átok ennek a következménye.

Kárpótlásul István meglakolt vitatható értékű tetteiért.Az összes fiú utódja meghalt,a legvégén Imre is.Állítólag Koppány átkozta meg,hogy pusztuljon még az írmagja is.István ága tényleg ki is pusztult.

Öreg korára,főleg Imre halála után rossz passzba került,betegségbe esett,lelkileg összeomlott,valószínűleg fiatalkori tetteinek súlya alatt.Lehetséges,hogy gyötrődött azon,hogy Imre halálának oka fiatalkori tettei voltak.

Hatalmába kerítette a halál előtti,öreg kori félelem a "túlvilági elszámoltatással" kapcsolatban.Ez néha még az ateistákat is elkapja.Főleg azok éreznek így,akiknek vaj van a füle mögött.Istvánnak volt bőségesen.

István király Ferenc Józsefhez és Kádár Jánoshoz hasonlítható számomra.Ferenc József se volt trónvárományos,az anyja mégis elintézte neki a trónt.Állítólag Sarolt,István anyja hasonlóan kemény nő volt,aki szinte maga uralta az országot.Ferenc József is szigorúan büntette a magyarokat 48-ért,és ő is családjának egy kisebb részével,azt hiszem pont 13 családtaggal fizetett érte,pont mint ahány aradi vértanú volt.Ő is,Istvánhoz hasonlóan végül jópofa,ősz szakállú nagyapóként vonult be a köztudatba.Kádár is hasonló volt Istvánhoz.Őt is idegenek pénzelték és juttatták hatalomba,ő is gyilkoltatta a magyarokat.Később ő is mint a "nemzet jóságos nagypapája"vonult be a köztudatba.Arról nem tudok,hogy ő agyilag megúszta-e a gyilkoltatás terhét,de anya szerint a 80-as években rebesgették,hogy valami nem stimmel vele.De ez csak szóbeszéd.

Érdekes módon a magyarság eddig 3-szor akart kihalni:a keresztény térítéskor,a török háborúkban és a tatárjáráskor.

Ha az első is igaz,ahhoz csak gratulálni tudok.

A kisember meg persze boldogan szentistvánozik 20-án.Kádárnak mikor lesz népünnepélye?Biztos 1000 vagy pár 100 év múlva.

Egyébként a nyugatiak trükkje majdnem bevált.István nevű helytartójuk halála,és utód nélkül maradása szép kis káoszt okozott.És mi lenne annál könnyebb,mint egy zűrös belviszonyú országot megtámadni.Imre herceget egyaránt megölhették Koppány-pártiak és nyugati bérgyilkosok is,ez utóbbiak célja a káoszosítás volt.Egy biztos,a szegény vadkan nem tehet semmiről.Annyira a vadkan ölte meg,mint ifj.Zrínyi Miklóst.István után többnyire gyenge királyok jöttek,tovább tetézve a problémákat.Péter király még Istvánnál is jobb volt:ő még az országot is felajánlotta.István legalább adott a látszatra,megpróbált valahogy független maradni.István halála után nem sokkal már csak az volt a kérdés,hogy a németek vagy a kelet-rómaiak(bizánciak) érnek-e ide előbb gyarmatosítani.Lehetett látni,hogy mire ment ki a keresztény kultúrkörbe vonás.Végül Szent László megmentette az országot a gyarmati sorba kerüléstől.A németeknek "sajnos" még pár száz évet várniuk kellett.