A fekete 50 árnyalata,avagy a Balem fanfictionok rejtelmei

Egy régebbi bejegyzésemben említettem,hogy van a Jupiternek fanfiction- irodalma,igaz,csak angolul(de 2-3 spanyol nyelvűt is találtam).

Ezen belül külön műfajt alkotnak a Balem+OC(original character) fölállású művek.Ezek megítélése a rajongók körében meglehetősen elítélő,mert "már megint egy ezredik Balem+OC fanfic,grrr...".

No lássuk,mi is van ezekben a művekben.

A műfaj legnagyobb írója Steffi,pontosabban Steffipoetarrant,akinek fanfictionjai számos felejthetetlen pillanatot okoztak számomra.A lány,mint író,nem különösebben tehetséges,de ez lényegtelen,mert igazából az írásai tartalma az,ami lényeges.Történeteiben négy lány kalandjait követhetjük végig külön-külön történetekben,ezek közül az egyiket nyíltan,a másik hármat pedig mutyiban mintázta magáról.Az egyik történet női főszereplőjének a neve Steffi,azaz Lady Stephanie,és ez szerintem mindent elmond.A sztorik eléggé egy kaptafára készültek:Balem erőszakkal elrabolja Steffit vagy alteregóját,majd,immár az űrben,börtönbe veti(amolyan kenyéren és vízen tengődős,sivár, szörnyű dutyiba) és természetesen jól meg is veri.Miután eleget fenyítette,szép ruhát és drága ékszereket adat rá,fölviteti a börtönből,majd a lány ámulva megjegyzi,hogy "milyen szép az űrhajód",a karjába omlik,majd Balem jól megdugja jópárszor a Stockholm-szindrómától elájult lánykát.Ennyi.Elrablás,verés,zsarolás végül ajándékok és szex kifulladásig.

Sajnos Steffi azóta eltüntette a netről csodálatos műveit,talán azért,mert nem volt megelégedve a színvonallal vagy valaki beszólt neki.

A másik felejthetetlen történetben a Rihanna-ihletésű karibi szépség,Amoya kalandjait követhetjük nyomon.Amoyának szar az élete,nagyon szar.Árva,egy szemeteskukában találták,egyszer örökbe fogadták,de csak majdnem,egy pékségben robotol,csóró,maradék szabadidejében pedig a tengerparton táncikál,ábrándozik és a csillagokkal beszélget.Legnagyobb gyerekkori álma az volt,hogy rabolják el a földönkívüliek,vagyis izé,nem,hanem hogy Holdhercegnő vagy mi a szösz legyen mint a Sailor Moon-ban.

De mindez egy csapásra megváltozik,mikor Balem fölfedezi őt magának és elraboltatja gumiszauruszaival.

Amoya lázadni próbál a kegyetlen sors ellen,erre Balem megveri.

Végül persze győz a Stockholm-szindróma és az ajándékba kapott drága csecsebecsék meggyőzik Amoyát arról,hogy feleségül menjen ahhoz a férfihoz,aki kezet emelt rá.

Itt is az elrablás-megverés a fő motívum,igaz,az Amoyás sztoriban csak csókolóznak,a későbbi szexuális életre meg csak egy fogamzásgátló eszközzel utalnak.

Egy másik lány története igazából nem is rendes fanfiction,hanem egy tumblr-ön követhető valami.Itt Tay Balemisztikus életével szembesülhetünk.Szex van,sőt még trónörökös is születik,több is.Mondjuk a gyerekszülés motívuma Steffinél is fölbukkan,de többségében örömmel szülnek a lányok gyereket kedvenc ordítozó-nőverő űrlényünknek.Igaz,van is mit a Regenexbe aprítania.

Tay története meglehetősen kusza,de híven követi a Balemes love sztorik kötelező elvárásait.Története egyvalamiben mégis egyedi,ő az egyetlen,akinél meghal Balem,a filmben ismert módon.De ami ezután jön,az több,mint fantasztikus:Eddie Redmayne-ról meg kiderül,hogy ő Balem inkarnációja a Földön.Szuper!

Ez a Lady Tay Abrasax egyébként nagyon tehetséges és kreatív nő,Eddie bármelyik fotójából képes Balem-fanfiction illusztrációt kreálni.Más a hajviselet,a ruházat, a környezet?Sebaj!Most a Földön kirándul,és nemrégiben új frizurát vágatott magának.Tay még a kis trónörökösről is posztolt fotókat.A szóló bébi fotót még bárhonnan szerezhette,de az egyiken saját maga pózol egy babával.(Ő eddig az egyetlen,aki fölvállalta az arcát.)Lehet,hogy az övé,de lehet,hogy van annyira elvetemült,hogy "kölcsönzött" egyet valakitől a fotóhoz.Szegény gyerek,ő igazán nem tehet semmiről...Mondjuk elég bizarr,hogy valaki a saját gyerekével azt játssza,hogy annak egy fiktív karakter az apja.

Balem halála szerintem azért nem vagy csak szépítéssel(reinkarnálódás Eddie-ként) jelenik meg ezekben a történetekben,mert mint nálam is,úgy más női rajongókban is,traumaként csapódott le.Olyan dolog,amiről nem szeretünk beszélni,és amit nem szeretünk újra és újra nézni,hiába nézzük meg a filmet 777-szer.Egyszerűen trauma,és kész.

Steffi egyik történetében,amiben csak simán Steffiként szerepelt,volt egy remek kis szösszenet,ami szerintem az egész jelenség kvintesszenciája.Steffi és Balem szexelnek,majd Steffi gyönyörtől ittasan fölkiált:"Oh,my God!"majd Balem:"Yes,Steffi,I am your God."Vagyis:"Ó,Istenem!","Igen,Steffi,én vagyok a te istened."

Igazából nem járt messze a lány az igazságtól,hogy Balem egy antik istenről lett mintázva,de sejtésem szerint ez az a mondat,ami egy normális Jupiter fölemelkedése-rajongónál kiveri a biztosítékot.

Szóval,ha így kiosztottam Steffit,Amoyát és társaikat,mi van az én történetemmel?

A főhősnő

Látszólag egyszerű lány,aki Budapesten él és unalmas az élete.Majd Balem saját kezűleg elrabolja,és megtudja,hogy ő az univerzum királynőjének a reinkarnációja.Jó,mi?Balem itt is verekedne,de Mary Sue egy vagány lány,és ő lesz az,aki megveri Balemet.Mary Sue(nem így hívják a főszereplőmet,így nevezik az író saját magáról mintázott karakterét)kezdetben kicsit lázad,de a fényűző luxus űrhajó,ékszerek,ruhák és űrpalota meggyőzik őt.Idővel Balem megjavul(személyiségfejlődés!)vagyis a szerelem hatására megszabadul attól az átoktól,amit még 1 hetes korában szórt rá egy nagyon-nagyon gonosz másik földönkívüli.Aztán jön az elmaradhatatlan esküvő, de a örökké fiatalon élvezett boldogság élvezetéhez még le kell győzni a gonosz élieneket.Természetesen lesz trónörökös is.

Először csak egy kicsit akartam átírni a film eredeti történetét,de rájöttem,hogy azért ennél egy kicsit kreatívabb vagyok.A sztori mostani jelenlegi állapotában már maximum csak emlékeztet a kiindulási alapra.

Jelentős különbségek:

1. Jupiterrel ellenben Mary Sue élvezi a luxus élien-arisztokrata életet,a királylány-ruhákat és a pompás mesekastélyokat,és esze ágában sincs visszamenni a Földre élni a régi kis prosztó életét.

2. Mary Sue főiskolás diáklány, nem takarítónő, bár mindketten szenvednek a "szörnyű" családjuktól.

3. Mary Sue csak unalmasnak találja az életét,Jupiter utálja.

4. Mary Sue minden vágya, hogy elrabolják az ufók,Jupiter ilyenre nem is gondol.

5. Mary Sue nem egy humánus széplélek, mint Jupiter. A Regenex-készítést is teljesen elfogadható dolognak tartja.

6. Jupiterrel ellenben egy kezdeti rövid szakaszt leszámítva Mary Sue egy harcos amazonná alakul, aki Katniss Everdeen stílusban lenyilazza-karatézza az összes gonosz élient,miközben tudjuk,hogy Jupiter inkább csak passzív elszenvedője az eseményeknek.Mary Sue harcos,kissé erőszakos,míg Jupiter empatikus és széplelkű.

7. Jupiter minden áron meg akarja védeni a nem is olyan régen még "szörnyűnek" titulált családját.Mary Sue is meg akarja védeni a családját,de ez alatt ő már szeretett zűrlényét és a tőle fogant gyerekét érti.

8. Megmentés.Jupiter ugye mindig meg kell mentenie Caine-nek,itt Mary Sue és Balem egymást próbálják megmenteni.

9. Balem idővel pozitív karakterré alakul.

10. Van főszereplőhalál,meghal az egyik főszereplő és egy kiemelt mellékszereplő,de a végén minden jóra fordul,talán ez lesz a legnagyobb durranás a történetben.Itt Baal isten történetéből indultam ki,aki Balem mintaképe.

Szóval, a sztorimról csak annyit,hogy mindent összevetve a Jupiter felemelkedéséből,összeesküvés elméletekből,a Szépség és a Szörnyetegből készül egy kevés fantáziával fűszerezve rózsaszín csillagporos romantikus cukormáz hozzáadásával.

Föntebb megemlítettem, hogy az egyik nő sztorija szerint Eddie Balem reinkarnációja.Nos,vannak Eddie fanfictionok is.Ezek rendszerint arról szólnak,hogy a történet írója hogy és milyen romantikus úton-módon jön össze Eddie-vel.A legviccesebb ezekben Eddie autója,ami valami irdatlan luxus járgány,és amivel Eddie a lányokat hurcolássza.A baj csak az,hogy Eddie-nek szerintem nincs autója...Színvak,így emiatt jogosítványa se lehet,autót se vezethet.Ettől ugyan még vásárolhat és tarthat autót,de vezetni nem vezetheti.Próbáltam utánanézni,hogy van-e autója,de nem találtam rá semmit.Van ugyan egy kép,amin egy autó volánja mögött ül,de arról ordít,hogy egy beállított fotó és egy modell/promóciós/hivatalos fotósorozat része lehetett, és nem az ő privát életéből elkapott jelenet.